Oblíbené příspěvky

Nejnovější příspěvky

Stopové minerály a jejich úloha

S Zancanato - listopadu 18, 2023 4 Min. Read

0

Stopové minerály a jejich úloha

Minerály  jsou naším organismem vyžadovány ve velmi malých množstvích, a přesto hrají zásadní roli v našem zdraví.  I když existuje mnoho zdrojů stopových minerálů, spousta lidí je prostě nekonzumuje  a důležitost stopových prvků minerálů ve stravě opomíjí. 

Svým způsobem získávání stopových prvků minerálů z potravy může být někdy i sci-fi. Některé zemědělské postupy do značné míry narušují přirozenou minerální rovnováhu našich půd, a proto je důležité zajistit, abyste konzumovali různé potraviny bohaté na stopové minerály, v případě potřeby  některé z minerálů doplňovali i v podobě doplňků stravy. 

Stopové prvky tzv. mikro-prvky naše tělo potřebuje v malém množství.

Mezi nejdůležitější z těchto stopových prvků patří:

  • ZINEK,
  • SELEN,
  • MĚĎ,
  • ŽELEZO,
  • JÓD,
  • MANGAN,
  • KOBALT,
  • MOLYBDEN A CHRÓM.

Tyto mikroprvky se podílí na mnoha biochemických procesech v našem těle a jednou z jejich hlavních rolí je umožnit enzymům dokončit tyto procesy. 

Dostatečný příjem minerálních látek je nutný mimo jiné  pro budování kostí, hormonů a krve, pro podporu a budování  silného imunitního systému.

Osobně preferuji začlenit o jídelníčku co nejvíce potravin bohatých na stopové minerály.

Mezi nejlepší zdroje stopových minerálů patří

Bezesporu mořské řasy (wakame, dulsi a nori). Tyto řasy lze použít do polévek a salátů. Ale !pozor! na jejich množství. Jsou bohaté na velké množství jódu a lidem, kteří trpí onemocněním štítné žlázy, může přílišný nadbytek jódu uškodit.  Je tedy třeba konzumovat s mírou. Při nadměrné konzumaci jódu, dochází v našem těle k vytěsnění bóru. 

Dalším velmi dobrým zdrojem stopových minerálů jsou ryby z lovů  jako jsou šproty, sardinky, sledě, halibut, makrela a v neposlední řadě  jeden z nejlepších zdrojů, divoký losos. Tato ryba obsahuje množství selenu, fosforu a jódu a navíc je bohatá na vitamín D, vitamín B12, omega-3 mastné kyseliny a cholin. Tato řada živin činí lososa superpotravinou, která má protizánětlivé vlastnosti nejen pro naše tělo, ale i pro náš mozek. 

Fermentované potraviny  obsahují mnoho vitamínů a minerálů a díky procesu fermentace mají vysokou vstřebatelnost. Navíc podpoříme své střevo kvalitními probiotiky a aktivními enzymy tím  nejpřirozenějším způsobem.

Pozor si musí dávat ti lidé, kteří trpí syndromem SIBO, HIT, IBD či kvasinkovou infekcí. Těmto jedincům fermentované výrobky nemusí dělat dobře a naopak mohou podporovat růst „zlých“ bakterií. 

Avokádo   je mým nejoblíbenějším ovocem. Obsahuje zdravé tuky, vitamíny skupiny B, vitamín K a vlákninu. Z minerálů je bohatý na hořčík, draslík, železo a měď. 

Vejce od šťastných slepiček patří mezi TOP potraviny. Jednak se pyšní celým spektrem aminokyselin, obsahují zdravé tuky, cholesterol, aktivní vitamín A a D a jsou také skvělým zdrojem stopových minerálů jako je selen a fosfor. Pokud vejce pochází  z ekologických farem,  kde drůbež má přístup na pastvu, pak se stávají  nejlepším přírodním „multivitamínovým doplňkem“. 

„Sůl nad zlato“. Tradiční chemické soli jsou chemicky syntetizované, proto nejlepším zdrojem stopových minerálů  je přirozeně se vyskytující sůl jako je keltská,  himalájská , Redmondská sůl nebo mořská sůl. Tyto soli jsou nejbohatší na stopové minerály jako je fosfor, zinek, mangan, oxid křemičitý a mnoho dalších.

Vývar je GRUNT říkávala moje babička a je to PRAVDA! KOSTNÍ vývar je bohatý na spoustu stopových minerálů  ve snadno vstřebatelné formě jako vápník, fosfor, hořčík a draslík. Obsahuje také mnoho kolagenních sloučenin, které pomáhají léčit střeva a zlepšují trávení. 

Skvělým zdrojem selenu, zinku, fosforu, draslíku, hořčíku a mědi je maso z volných chovů.

Přestože potraviny jsou preferovaným  a cenným zdrojem příjmu stopových minerálů, existují případy, kdy je potřeba stopových minerálů zvýšená a je třeba zvážit jejich suplementaci. 


Jedním z takových produktů je Dr. Mercola Esenciální minerální komplex poskytující směs minerálů, které mohou podpořit celkovou pohodu a zaplnit mezery ve výživě či deficit  způsobený chronickými stavy, špatnou životosprávou či nemocí.

Dbejte o své zdraví, ale především o zdraví svého mikrobiomu (střeva), které je naším druhým mozkem a dokáže ovlivnit i to jak se aktuálně cítíte. Zda jste smutní nebo veselí. Zda máte dostatek energie nebo naopak žádnou energií…

Dodávejte tělu dostatek živin převážně z potravin a nezapomeňte si doplnit mezi základní suplementaci o magnesium, vitamín C, omega-3 mastné kyseliny a vitamín D3+K2, který je v populaci velmi deficitní.

O dalších doplňcích stravy, ale zase příště. :)

Stefani 

Jak se Vám líbí ná blog

0
0
0
0
1

Doprava zdarma od 2000 Kč

Doprava v ČR zdarma
při nákupu nad 3000 Kč