Oblíbené příspěvky

Nejnovější příspěvky

Jaké výhody přináší našemu tělu kolagen a jaký si vybrat.

S Zancanato - května 5, 2022 3 Min. Read

0

Kolagen je protein, který dává strukturu nejdůležitějším částem našeho těla jako je kůže a kosti. Vytváří tuhou strukturu mezi kožními buňkami, kostmi, chrupavkami a šlachami. Poskytuje také strukturu našim orgánům, svalům a tepnám.

Je životně důležitým  stavebním kamenem našeho těla.  Představuje téměř 30% veškerého obsahu lidských bílkovin. Skládá se ze tří řetězců navinutých dohromady v těsné šroubovici, přičemž každý řetězec se skládá  z aminokyselin, převážně glycinu,  prolinu a hydroxyprolinu.

S přibývajícím věkem  naše tělo vytváří méně tohoto užitečného stavebního kamene. Tento proces může začít již kolem 25 let, a proto nezůstanou bez povšimnutí některé známky tohoto  přirozeného procesu, od matné nevýrazné pokožky s počínajícími vráskami až po menší flexibilitu a mobilitu kloubů. Dalším faktorem, který může ovlivnit nedostatek  kolagenu a vést k různým známkách stárnutí, jsou dietní preference každého jedince. V minulosti lidé  využívali kosti, vývar, šlachy a orgány  k obohacení stravy, dnes lidé preferují buď rostlinou stravu anebo upřednostňují konzumaci svaloviny, tudíž vyřazují části bohaté na kolagen.

JAK TEDY KOLAGEN PŘESNĚ FUNGUJE? JAKÉ JSOU JEHO PŘÍNOSY PRO NAŠE ZDRAVÍ?

Doplnění kolagenu  formou kolagenových peptidů tělu prospívá dvěma způsoby. Je bioaktivní a dodává tělu klíčové aminokyseliny. Kolagenové peptidy působí jako poslové buněk a spouští syntézu a reorganizaci nových kolagenových vláken,  a tím podporují tkáňové struktury kůže, kostí a kloubů.

Kolagenové peptidy navíc poskytují tělu také specifické aminokyseliny, které jsou potřebné jako stavební kameny pro obnovu tkání jako je kůže, kosti a klouby. Hydrolizované kolagenové peptidy  jsou již rozloženy, proto se rychle vstřebávají. Rovněž napomáhají  vytvářet a udržovat střevní výstelku. Pravidelné užívání kolagenu přispívá ke zdravé absorbci živin a zdravé funkci imunitního systému.

Existují vědecké studie, že dlouhodobé užívání kolagenových peptidů může

  1. zlepšit pružnost a hydrataci pokožky
  2. udržet zdravou  chrupavku
  3. pomáhat budovat svaly
  4. podpořit zdraví střev
  5. zmírnit bolesti kloubů
  6. ovlivnit hustotu kostí
  7. posílit nehty a růst vlasů

Je ale důležité si uvědomit, že kolagen by měl doplňovat současný příjem bílkovin a nikoli jej nahrazovat. Důvodem je chybějící aminokyselina tryptofan.

Krása a zdraví začíná uvnitř

Kolagenové peptidy působí zevnitř jednak na zlepšení pokožky, vlasů a nehtů. Obnovují hydrataci pokožky, zlepšují její pružnost.

Kolagenové peptidy stimulují produkci kolagenu v chrupavce a dalších tkáních. Mohou rovněž zvýšit minerální hustotu kostí, chránit chrupavku a mírnit bolest.

Zkrátka  kolagenovými peptidy se snažíme  nahradit to, co moderní  zpracování potravin odstranilo z naší stravy. Snažíme se obnovit  a podpořit produkci kolagenu, nezbytného  pro zdraví svalů a vazů.

Jak často užívat kolagenové přípravky? Jak dlouho trvá než kolagen začne fungovat?

Zázraky se nedějí přes noc. Je to proces který vyžaduje přidání kolagenových peptidů do každodenní rutiny po dobu několika měsíců. Kolagen lze přidat do ranní kávy či do smoothie nebo po tréninku, či před spaním. Lze jej přidat i při vytváření jídel jako jsou palačinky či oblíbené muffins.

Je užívání kolagenových peptidů bezpečné?

Stejně jako u ostatních potravinových doplňků, je důležité věnovat velkou pozornost původu suroviny, ze které je vyroben a certifikaci výrobce. Je důležité vybírat vždy kvalitní produkt z důvěryhodných surovin a přísad.

Jak se Vám líbí ná blog

0
0
0
0
0

Doprava zdarma od 2000 Kč

Doprava v ČR zdarma
při nákupu nad 3000 Kč